TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SIFIR ATIK PROJESİ KAPSAMINDA BELİRTİLEN TOPLAM ATIK MİKTARLARI ( KG)
8.050
*Yukarıdaki tabloda Sıfır Atık Projesi kapsamında 2020 yılı için paylaşılan veriler, 01.01.2020 - 30.06.2020 tarih aralığını kapsamaktadır.
“Sıfır Atık”; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedeftir.
Sıfır Atık Projesi kapsamında 2018 Haziran – 2020 Haziran tarihinden itibaren toplam;
⇒ 14.124 kilogram kağıt geri dönüştürülerek 240,11 ağacın kesilmesi önlendi. 57908,40 KWh enerji, 35,31 m³ depolama alanı tasarrufu sağlandı.
⇒ 9.374 kg plastik atık toplanarak yaklaşık 54125,48 KWh enerji tasarrufu sağlandı.
⇒ 4.855 kg cam atık geri dönüştürerek 203,91 kwh enerji tasarrufu ve yaklaşık 5,83 kğ hammadde tasarrufu sağlandı.
⇒ Sıfır Atık Projesi kapsamında alınan kompost makinesi ile organik gübre üretimine başladı. Bu sayede belediye yemekhanesinde oluşan sebze meyve atıkları, park ve bahçelerde oluşan çim, yaprak gibi organik atıklar ile buluşturularak aylık ortalama 500-600 kg kompost elde etmeyi planlanmıştır.
⇒ "Kapalı Sistem Kompost Cihazını" Trabzon'da kullanan ilk ve tek kurum oldu. Belediye ekipleri yemekhaneden aldığı organik atıkları komposta dönüştürüyor. Yemek atıkları, Trabzon’da ilk kez kullanılan kompost cihazı sayesinde komposta dönüştürülerek doğaya geri kazandırılıyor.
⇒ Uygulanan proje kapsamında hal ve yemekhanelerden çıkan yemek öncesi hazırlık atıkları ile makineye besleme yapılıyor ve yaklaşık 3-4 haftalık bekleme süresiyle çürüme gerçekleşerek kompost eldesi sağlanıyor. Daha sonra elde edilen bu kompost toprakta kullanılmak üzere gübreye dönüşüyor. Zararsız ve besin yönünden zengin olarak gösterilen kompost, çevre dostu olması yönüyle dikkat çekiyor.
⇒ Trabzon Büyükşehir Belediyesi bu işlemle aylık ortalama 500-600 kg civarında kompost elde ediyor. Üretilen kompost ise belediyeye bağlı parklarda ve saksı bitkilerinde uygulanarak toprağın organik maddelerce zenginleşmesi sağlanıyor.
Çevrenin korunması ve sürdürülebilir bir çevre yönetimin sağlanmasının yolu toplumunun özellikle çocukların bilinçlenmesinden geçtiği düşüncesiyle Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak okullarda verilen sıfır atık ve çevre bilinci eğitimlerini planlamakta olup, doğayı gelecek nesillere aldığımız gibi devredebilmek insanlığın en büyük sorumluluğudur. Tek etkili çözüm çocuklarımıza daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için Sıfır Atık Projesini kusursuz uygulayabilmektir.” bilinci hedeflenmiştir.